Miód Rzepakowy

Miód Rzepakowy
  Miód rzepakowy ciężko pomylić z innymi miodami.
Podstawowe jego cechy po których można go rozpoznać to:
Jasny słomkowy kolor potoki, która bardzo szybko bo w ciągu kilku dni, przechodzi w konsystencję krupca. Miód rzepakowy skrystalizowany ma barwę białą. Krystalizuje drobno ziarniście. Czysty miód rzepakowy w postaci skrystalizowanej bardzo łatwo rozprowadza się po kanapkach.

  To miód o bardzo ciekawym i delikatnym smaku, jest uznany za jeden z najsłodszych.
W miodzie rzepakowym znajdziemy bardzo dużo cennych minerałów i witamin, takich jak:
Magnez, Bór, Żelazo, Potas
Witamin z grupy B, C, K i kwas nikotynowy.
A także:
Flofonoidy
Olejki eteryczne
Związki Goryczowe
Cholinę
Kumarynę
W miodzie rzepakowym znajdziemy bardzo dużo glukozy. Jest ona bardzo dobra na serce. W stanach przemęczenia miód rzepakowy szybko nas postawi na nogi. Łagodzi przemęczenia. Miód ten wspomaga żołądek i leczy nadżerkę. Jest nie zastąpiony przy niewielkich przeziębieniach. Dodatkowo łagodzi choroby układu moczowego. Mało kto wie ale olejki eteryczne zawarte w miodzie rzepakowym wspomagaja leczenie górnych dróg oddechowych.
Miód rzepakowy znalazł także zastosowanie w kosmetyce jako samodzielny specyfik odmładzający skórę lub jako składnik balsamów i smarowideł.

Propolis

Propolis czyli kit pszczeli.
Propolis cud z Ula
  Mało znany o imponujących korzyściach, czym jest propolis.
Propolis to żywice zbierane z pączków drzew przez pszczoły.
Podczas zbioru żywic, pszczoły dodają swoje enzymy i wosk pszczeli, tak powstaje propolis.
Wyglada trochę jak kit o barwie brązowej. Posiada specyficzny przyjemny zapach. W smaku jest gorzkawy a nawet kwaśny.
Pszczoły używają propolisu do uszczelniania i zabezpieczania Ula. Praktycznie całe wnętrze jest nim pokryte. Propolis ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Przez to pszczoły go czasami używają do mumifikacji intruzów, których nie są w stanie wynieść z Ula, np gryzoni. Tak zabezpieczony szkodnik nie zanieczyszcza ula nie powoduje chorób.
Dzięki właściwością grzybobójczym i bakteriobójczym, propolis był już używany przez starożytne cywilizacje jaki naturalny antybiotyk.
Na co propolis:
- naturalny antybiotyk
- przyśpiesza gojenie ran
- leczy wiele infekcji
- leczy opryszczkę narządów rodnych
- leczy przeziębienie i grypę
- obniża ciśnienie krwi
- leczy choroby dziąseł i przyzębia
- zwalcza pasożyty
- usuwa brodawki
- przeciw nowotworowy
- chroni wątrobę
- pomaga przy endometriozie
Po zatem niszczy / zabija
- gronkowce , paciorkowce
- prątki gruźlicy
- laseczki tlenowe i beztlenowe
- maczugowce, promieniowce
- wirusy chorobotwórcze
( grypa, pryszczyca, zapalenia mózgu, opryszczki)
- pierwotniaki wywołujące toksoplazmozę.
- grzyby wywołujące grzybice skóry, włosów, paznokci.

Z czego składa się propolis.
  Propolis składa się z ponad 300 substancji, między innymi:
- żywice
- wosk pszczeli
- olejki eteryczne
- pyłek kwiatowy
- garbniki
- kwasy organiczne
- terpeny
- głównemu
- biopierwiastki: magnez, mangan, wapń, cynk, cyna, miedź, żelazo, krzem, glin, sód, potas, srebro
- witaminy A, B, B2, B5, B6, C, D, E

Uwaga
  Propolis może powodować reakcję alergiczną ( na skórze rzadko, a do ustnie bardzo rzadko )
Propolis nie powinien być stosowany u osób uczulonych na inne produkty piszczele ( jad )

  Jak przygotować nalewkę propolisową.
Potrzebujemy:
- propolis 50g
- spirytus 95% 200ml
- przegotowana letnia woda 100ml
Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i trzymać w ciemnym miejscu, wstrząsać co kilka dni.
Po trzech tygodniach przesączać prze filtr do kawy lub gazę. ( uwaga silnie brudzi - czyścić spirytusem )
Polecamy wymieszać 1kg miodu rzepakowego z 100ml nalewki. Tak mieszanka ma lepszy smak niż propolis na cukrze. I dodatko zawiera w swoim składzie prozdrowotny miód.